Siirry sisältöön

Kunnanhallitus on antanut lausunnon Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelujärjestelmän uudistamisesta

Uutinen
24.4.2024

Kunnanhallitus on päättänyt maanantaina 22.4.2024 kokouksessaan lausunnosta Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelujärjestelmän uudistamisesta.

Voit lukea lausunnon kokonaisuudessaan kunnanhallituksen pöytäkirjalta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) liitteistä: 91 § Lausunto Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelujärjestelmän uudistamisesta – Liitteet(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Pielaveden lausunnon pääkohdat:

  1. Uuden palvelujärjestelmän tulee vahvistaa peruspalveluita ja siten vähentää kustannuksia. Myös reuna-alueilla tulee olla kiireellistä lääkärin vastaanottopalvelua: Pielavedellä kiireellisen, kuntaa laajempaa aluetta palvelevan vastaanottopalvelun tulee jatkua arkena päiväaikaan sekä osittain viikonloppuisin
  2. Ilonakodin eli tilapäisen asumisen ympärivuorokautisen asumisyksikön toiminta tulee vakinaistaa elokuun 2024 jälkeen ja sitä tulee kehittää siten, että siellä on myös muutama vuodeosastopaikka. Hybridiosastona se tukee myös kiireellistä vastaanottopalvelua.
  3. Pielaveden terveysaseman auditoinnin virheet tulee korjata. Terveysasema kuuluu auditointiluokkaan neljä.
  4. SavoGrow-kuntien alueella tulee käynnistää välittömästi selvitys ja pilottihanke siitä, miten riittävät lähipalvelut voidaan tuottaa läntisellä alueella asukkaiden yhdenvertaisuutta ja palvelutarpeita kunnioittaen, yritysten tarpeet huomioiden sekä nykyistä kustannustehokkaammin. Hanke parantaa henkilöstön saatavuutta reuna-alueella, kun se perustuu henkilöstön itsensä mielestä alueen parhaaseen veto- ja pitovoimatekijään eli moniammatilliseen toimintamalliin ja sitä johdetaan samalta alueelta käsin.
  5. Hyvinvointialueen tulee osallistaa kuntia, järjestöjä ja elinkeinoelämää palvelujärjestelmän jatkovalmisteluun sekä toteuttaa ennakkovaikutusten arviointi. Toteutettu kuulemiskierros ei ole riittävä osallisuuden ja vaikuttamisen muoto näin merkittävän uudistuksen valmistelussa. Suomen sairaimmassa maakunnassa hyvinvointialue tarvitsee kaikkien toimijoiden tuen ja yhteistyön muuttaakseen tilanteen terveemmäksi.