Siirry sisältöön

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on osa kunnan perustoimintaa ja tarvitsee toteutuakseen rakenteet ja voimavarat. Ihmisten hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen vaikuttavat monet kunnan hoitamat tehtävät ja eri toimialat toteuttavat näitä tehtäviä omissa toimeenpanoissaan.

Hyvinvointikertomus ja hyvinvointisuunnitelma

Hyvinvointikertomus toimii apuna Pielaveden kunnan hyvinvointijohtamisessa ja tukena päätöksenteossa. Hyvinvointikertomus ja vuosiraportit valmistellaan kunnan eri osastojen yhteistyönä ja ne hyväksytään osaksi talouden ja toiminnan suunnittelua valtuustossa.

Valtuustokausittain laaditaan laajempi hyvinvointikertomus, joka sisältää kuvauksen kuntalaisten hyvinvoinnista ja suunnitelman hyvinvoinnin edistämiseen. Laajaa hyvinvointikertomusta tarkennetaan ja sen toteutumista arvioidaan vuosittain laadittavien vuosiraporttien avulla.

Hyvinvointikertomus ja vuosiraportit löytyvät Kuntaliiton Sähköinen hyvinvointikertomus -palvelusta(siirryt toiseen palveluun) hakemalla listasta kunnan nimellä.

Mieliteko 2.0

Pielaveden kunta on mukana kymmenvuotisessa Mieliteko-ohjelmassa, jonka tavoite on lisätä mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia sekä vähentää päihteiden käyttöä Pohjois-Savossa vuosina 2021–2030. Ohjelman perustamisen taustalla on Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) sairastavuusindeksi (nykyisin Kansallinen terveysindeksi), jonka mukaan Pohjois-Savo on maamme sairain maakunta.

Lokakuussa 2023 alkanut toinen hankekausi rakentuu kahden ryhmähankkeen ympärille, jotka pyrkivät edistämään mielen hyvinvointia työhyvinvoinnin ja osallisuuden näkökulmista. Työ ja mielen hyvinvointi – Mieliteko 2.0 -ryhmähankkeen päätoteuttaja on Kuopion kaupunki ja osatoteuttajia Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu. Yhdessä osallisiksi – Mieliteko 2.0 -ryhmähankkeen päätoteuttaja on Savonia-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajia Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Kuopion kaupunki.

Euroopan Unionin osarahoittamiin (ESR+) ryhmähankkeisiin ovat sitoutuneet Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Kuopio, Lapinlahti, Leppävirta, Pielavesi, Rautalampi, Siilinjärvi, Suonenjoki, Varkaus, Vesanto ja Vieremä.

Lue lisää: mielitekomedia.fi