Siirry sisältöön

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatus edistää lasten kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja oppimista yhteistyössä huoltajien kanssa. Varhaiskasvatuksessa opitut tiedot ja taidot vahvistavat lasten osallisuutta. Varhaiskasvatuksen toiminta on tavoitteellista ja suunnitelmallista.

Varhaiskasvatus edistää lasten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä ehkäisee syrjäytymistä. Lisäksi varhaiskasvatus tukee huoltajia kasvatustyössä sekä mahdollistaa heidän osallistumisensa työelämään ja opiskeluun.

Pielavedellä varhaiskasvatusta järjestetään kunnan toimintana kolmessa eri varhaiskasvatusyksikössä. Lisäksi kunnassa kaksi yksityistä perhepäivähoitajaa, jotka yhdessä toimiessaan muodostavat ryhmäperhepäivähoidon.

Varhaiskasvatusta voi saada lapsi, joka ei ole vielä oppivelvollinen.

Myös oppivelvollisuusikäinen voi saada varhaiskasvatusta, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat eikä hoitoa voi muuten järjestää.

Hae varhaiskasvatuspaikkaa varhaiskasvatushakemuksella eDaisy-palvelussa. Voit hakea varhaiskasvatuspaikkaa ympäri vuoden hoidon tarpeen mukaan. eDaisy-palvelussa voit hakea varhaiskasvatuspaikkaa myös yksityiseen varhaiskasvatukseen.

Varhaiskasvatuspaikka järjestetään aina palvelun tarpeen mukaan, tarve kartoitetaan varhaiskasvatushaun yhteydessä.

Järjestelyaika on äkillisen työllistymisen tai opiskelun johdosta 2 viikkoa muutoin 4 kuukautta. Varhaiskasvatushakemus tulee olla voimassa myös vanhemmilla, jotka ovat työttömänä työnhakijana.

Jos haet lapsellesi varhaiskasvatuspaikkaa yksityisestä päiväkodista tai yksityisestä perhepäivähoidosta, voit hakea kunnalta palveluseteliä tai Kelalta yksityisen hoidon tukea.

Varhaiskasvatuksen alkaessa on hyvä pohtia ja keskustella lapsen ryhmän kasvattajien kanssa:

  • Mitkä ovat omat tarpeeni ja toiveeni varhaiskasvatukselle?
  • Miten allergiat, lääkitykset tai muut yksilölliset tuen tarpeet huomioidaan varhaiskasvatuksessa?
  • Varaa tarpeeksi aikaa tutustumiseen. On tärkeä huomioida miten oma lapsi reagoi uusiin ihmisiin. Onko hän nopeasti lämpiävä uusille tilanteille vai tarvitseeko hän paljon aikaa tottua uusiin ihmisiin ja uusiin paikkoihin?
  • Millä tavoin pieni lapsi voi pitää päiväkodissa mielikuvaa tutusta ja turvallisesta kotiympäristöstä. Onko se tuttu unikaveri tai uniriepu? Joillekin se on äidin oma T-paita, jossa on tuttu tuoksu. Voiko repussa olla pieni valokuvalbumi, jossa on äiti, isi, sisarukset, lemmikit ja muut tärkeät ihmiset tai asiat? Näihin voidaan tutustumisaikaan palata kun ikävä yllättää.
  • Juttele kasvattajien kanssa, että löydätte yhteisiä tapoja toimia lapsen kanssa erilaisissa tilanteissa. Miten toimitaan kun kiukku iskee päälle, miten uni tulee turvallisimmin ja millä tavoin vessa asiat hoituvat hienovaraisimmin.
  • Varaa tarpeeksi varavaatteita.
  • Varaa vaatteita joka säähän sopivat vaatteet, joilla lapsen hyvä leikkiä ja temmeltää.
  • Miten varmistan tarpeeksi lomaa myös lapselle vuoden aikana?

Varhaiskasvatuksesta peritään kuukausimaksu, joka määräytyy perheen koon, bruttotulojen ja lapselle valitun palvelusopimuksen mukaan. Pielaveden kunnassa on valittavana kolme eri tuntisopimusta 0-84 h/kk, 85-146 h/kk ja yli 147 h/kk.

Kunnallisen varhaiskasvatuksen korkein perittävä maksu on 295 €/kk (perheen nuorin lapsi). Toisesta lapsesta perittävä maksu on enintään 40 % nuorimman lapsen maksusta eli enintään 118 €/kk. Seuraavien lasten maksu on 20 % nuorimman lapsen maksusta.

Varhaiskasvatusmaksujen tulorajat löydät Opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilta: https://okm.fi/varhaiskasvatusmaksut(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Palveluseteli on tapa tukea kuntalaisia yksityisten päiväkotien palvelujen käytössä. Jos perhe hakee palveluseteliä, he eivät voi samanaikaisesti saada Kelan myöntämää yksityisen hoidon tukea.

Palvelusetelin myöntämisen ehdoista päättää kasvun ja oppimisen lautakunta. Voit lukea lisää palvelusetelin myöntämisen ehdoista oheisesta tiedostosta.

Yksityinen perhepäivähoitaja on oikeutettu saamaan palvelusetelin kahdesta omasta lapsestaan, mikäli hänellä on asiakkaana kaksi muun perheen lasta.

Palvelusetelin hakeminen

Palveluseteliä haetaan ennen varhaiskasvatuspalvelun alkamista sähköisesti eDaisy-palvelussa.

Palveluseteliä ei voi hakea takautuvasti.

Palvelusetelin kattohinnasta vähennetään laskennallinen kunnallinen asiakasmaksu, jolloin saadaan myönnettävän palvelusetelin määrä. Päätökset oikeudesta palveluseteliin ja sen suuruudesta lähetetään vanhemmille ja palveluntuottajalle. Vanhemmat ja palveluntuottaja tekevät palvelusopimuksen.

Palvelusetelin arvo 1.1.2023 alkaen

1.1.2023 alkaen palvelusetelissä on otettu käyttöön yksi hinnoittelu yli- ja alle 3-vuotaalle lapselle sekä kolme maksuluokkaa.

Yli 15 päivää/kuukausi
Palvelusetelin arvo: 810 €
Iltaisin klo 18-22 (kerroin 1,25): 47,09 € / vrk
Viikonloppuisin ja arkipyhinä (kerroin 1,5): 56,51 € / vrk

11-15 päivää/kuukausi
Palvelusetelin arvo: 648 €
Iltaisin klo 18-22 (kerroin 1,25): 37,67 € / vrk
Viikonloppuisin ja arkipyhinä (kerroin 1,5): 45,21 € / vrk

10 päivää tai alle /kuukausi
Palvelusetelin arvo: 486 €
Iltaisin klo 18-22 (kerroin 1,25): 28,26 € / vrk
Viikonloppuisin ja arkipyhinä (kerroin 1,5): 33,91 € / vrk

Vuorohoidolla tarkoitetaan iltaisin, oisin ja viikonloppuisin annettavaa hoitoa. Vuorohoitoon on oikeus vain niillä lapsilla, joiden hoidon tarve perustuu molempien vanhempien/ vanhemman? tai ainoan vanhemman vuorotyöhön.  Vuorohoitoa tarvitsevat lapset sijoittuvat Menninkäisten ryhmään, jossa on 1-5 vuotiaita lapsia.

Yöhoitoa tarvitsevan lapsen tulee olla päiväkodissa klo 22:00 mennessä, jotta lapsella pystytään turvaamaan riittävä ja rauhallinen uniaika. Iltahoidosta myöhäisin lapsen hakuaika on 22:30.

Suunnittelemme jokaisen vuorohoitoa tarvitsevan perheen kanssa yksilöllisen suunnitelman tukemaan lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja oppimista.

Asioi varhaiskasvatuksessa sähköisesti

Voit tehdä varhaiskasvatukseen liittyvät hakemukset ja muutokset sähköisesti eDaisy-palvelussa. Myös varhaiskasvatukseen liittyvät päätökset toimitetaan sähköisesti hakemuksella ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Jos sähköinen asiointi on poissa käytössä tai sitä käyttäessä esiintyy tekninen vika, saat paperisen hakemuslomakkeen varhaiskasvatusjohtajalta tai varhaiskasvatuksen apulaisjohtajalta.

Aiheeseen liittyvää

Yksityiset varhaiskasvatusyksiköt

Ota yhteyttä

Haapanen Tiina

varhaiskasvatusjohtaja

0400 328 240

tiina.haapanen@pielavesi.fi

Koivistoinen Nanna

varhaiskasvatuksen apulaisjohtaja

040 532 9656

nanna.koivistoinen@pielavesi.fi