Siirry sisältöön

Kuntaliitto selvittää kuntalaisten suhtautumista kuntiin laajalla kyselyllä – myös Pielavesi on mukana

Uutinen
30.4.2024
Kaikkiaan 32 900 kansalaista ympäri Suomea saa lähiviikon aikana kyselylomakkeen, jossa kysytään vastaanottajan käsityksiä omasta asuinkunnastaan ja sen tavasta hoitaa asioita. Samalla selvitetään, mitä vastaajat ajattelevat kunnallisista palveluista ja miten he osallistuvat kuntansa päätöksentekoon.

Nyt toteutettava kysely on yksi laajimmista kuntalaisten näkemyksiä kartoittavista selvityksistä. Kuntaliitto on toteuttanut vastaavia ja vastaavan laajuisia kuntalaiskyselyitä säännöllisesti aina 1990-luvulta lähtien.  Viimeisin vastaava kuntalaiskysely toteutettiin osana Kuntaliiton Erilaistuva KuntaSuomi 2025 -ohjelmaa keväällä 2020.

Kysely tarjoaa kunnille tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi ja toiminnan kehittämiseksi. Kuntaliitto julkaisee kyselyn tulokset ja ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa alkusyksyllä 2024. Myös kunta saa tulokset itselleen toiminnan kehittämistä varten ja toivommekin, että myös Pielavedeltä kyselyyn vastataan aktiivisesti.

Kuntaliiton tutkimuspäällikön Marianne Pekola-Sjöblomin mukaan on äärimmäisen tärkeää, että ne kuntalaiset, jotka saavat kyselylomakkeen, tuntevat asian omakseen ja vastaavat aktiivisesti kyselyyn.

– Tutkimuksen kattavuuden ja luotettavuuden varmistamiseksi kyselyn vastausprosentti olisi hyvä saada mahdollisimman korkeaksi. Edellisessä vastaavassa kyselyssämme vastausprosentti oli 35,4, Pekola-Sjöblom sanoo.

Mukana 46 kuntaa – edustava otos Suomen kuntakentästä

Kysely lähetetään Digi- ja väestötietoviraston otoksen mukaisesti kaikkiaan 32 900 täysi-ikäiselle kuntalaiselle. Kuntakohtaiset otokset vaihtelevat 300:sta 2 200 henkilöön. Kuntakohtaiset otokset määräytyvät pääosin kuntakoon mukaan. Kuntalaiskyselyn postitus alkaa 30.4.2024.

Pielavedellä kyselyn saa 350 Digi- ja väestötietoviraston satunnaisotoksella valittua yli 18-vuotiasta kuntalaista.

Kuntalaistutkimuksessa 2024 on mukana 46 kuntaa, jotka muodostavat edustavan otoksen erikokoisista ja erityyppisistä kunnista eri puolilta Suomea: Asikkala, Askola, Espoo, Hamina, Hattula, Hirvensalmi, Hollola Hämeenlinna, Ilomantsi, Inari, Jyväskylä, Kankaanpää, Keitele, Kemiönsaari, Keuruu, Kirkkonummi, Kitee, Kuusamo, Lappajärvi, Lappeenranta, Lapua, Mikkeli, Mustasaari, Naantali, Nivala, Oulainen, Parkano, Petäjävesi, Pielavesi, Pirkkala, Pudasjärvi, Puolanka, Raasepori, Raisio, Rautalampi, Salo, Sipoo, Säkylä, Toholampi, Tornio, Turku, Vaasa, Vantaa, Virolahti, Virrat ja Vöyri.

Kysely lähetetään suomen- ja ruotsinkielisenä. Postikyselyn saavat voivat vastata kyselyyn myös sähköisesti.

Lue lisää:

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom, p. 050 337 5634, marianne.pekola-sjoblom(a)kuntaliitto.fi

Kunnanjohtaja Johanna Viita, p. 040 753 0630, johanna.viita@pielavesi.fi