Siirry sisältöön

Pielaveden historialliselle Säviälle säpinää

Tiedote
22.12.2023
Pielaveden kunta valmistelee Päijänteen vesistöreitin sekä Siilinjärvi-Viitasaari –tien (vt 77) risteykseen, ainutlaatuiselle mylly- ja meijerialueelle kehittämissuunnitelman. Suunnitelma tehdään yhdessä asukkaiden, yrittäjien ja mahdollisten investoreiden kanssa, ja sitä hyödynnetään alueen tulevaan kaavoittamiseen sekä yritystoiminnan kehittämiseen. Kokonaissuunnitelman sisältää ainakin alueen käyttötarkoituksen, sen kärkikohteet, olemassa olevat ja mahdolliset uudet virkistysreitit sekä niiden sijoittumisen alueelle.

Pohjois-Savon maakuntahallitus myönsi hankkeelle tiistaina 19.12.2023 ns. AKKE-rahoitusta (Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen) yhteensä 40 000 euroa. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on yhteensä 50 000 euroa. Kunta hakee parhaillaan hankkeeseen yhteistyökumppania. Hanke valmistuu elokuun loppuun 2024 mennessä.

Kokonaissuunnitelman ja kärkikonseptien tavoitteena on

Mahdolliset kehitettävät toimialat ovat matkailu eli majoitus-, ravitsemus- ja tapahtumapalvelut sekä kalanjalostus ja siihen liittyvä liiketoiminta, mutta hankkeen aikana voi löytyä myös muita alueelle sopivia toimialoja.

Taustatietoja Säviän kylästä

Liiketoimintaa Säviällä on harjoitettu ainakin vuodesta 1917 alkaen, jolloin meijeri aloitti toimintansa. Nyttemmin kauniissa tiilirakennuksessa on tilausravintola sekä majoitustoimintaa. Viereisessä rakennuksessa on ollut mylly- ja myymälätoimintaa vuodesta 1950 alkaen vuoteen 2022 asti. Ravintola- ja majoitustoiminnan lisäksi alueella on nykyään mm. kalanjalostamo, lämpölaitos, kuljetusyrityksen liiketiloja sekä Pielavesi-järven rannalla jämäkkä vene- ja laivalaituri.

Säviä on aktiivisten ihmisten kylä. Ideat, innovaatiot ja yhteishenki kulminoituvat harva se päivä yhteiseksi toiminnaksi. Pielaveden käynnissä olevana 150v-juhlavuonna säviäläiset ovat järjestäneet mm. äitienpäivän konsertin, avoimet kylät -tapahtuman, rantakirkon sekä yhteisöllisiä taidetapahtumia. Syyskuun alussa pidetty Valojen ilta -tapahtuma kuvaa hyvin kyläläisiä, jotka rakensivat kylän keskustaan yksissä tuumin ja talkoilla omat katuvalot.

Säviä sijaitsee Päijänteen vesistön pohjoisosissa. Pohjoisempana on vielä vierasvenesatama Pielaveden keskustassa, jonne on vesitse matkaa noin 5 km. Etelän suunnassa ovat mm. Pielaveden laaja hiekkarantainen virkistysalue Hirviniemi (10 km), Tervossa sijaitseva luonto- ja elämyskohde Koskisydän (30 km) sekä mahdollisuus jatkaa vesiteitse vaikka Lahteen asti. Autolla Säviälle pääsee kantatie seiskaseiskaa eli Siilinjärvi-Viitasaari -tietä pitkin.

Lisätietoja

Pohjois-Savon liiton logo