Siirry sisältöön

SavoGrown ilmastokysely: Ilmastonmuutoksen hillintä on tärkeää

Uutinen
11.12.2023

Kehitysyhtiö SavoGrown ilmastokyselyn tuloksia on nyt nähtävissä SavoGrown nettisivuilla. Ilmastokyselyn tavoitteena oli selvittää kuntalaisten näkemyksiä ilmastonmuutoksen hillinnän keinoista. Kyselyn tulokset tukevat kuntien ilmastosuunnitelmien tavoitteenasettelua, ilmastotoimien valintaa ja kohdentamista sekä viestintää ja tiedotusta ilmastotyön vahvistamiseksi.

Ilmastokysely oli auki syys-lokakuussa ja siihen vastasi 365 kuntalaista, mökkiläistä, kunnissa työskentelevää tai vieraillutta ihmistä.

Pielavedellä toivotaan uusiutuvaa energiaa

Pielavedellä ilmastotyön merkitys nähtiin useammassa vastauksessa tärkeäksi, vaikka joku totesi työn olevan jo myöhässä. Ilmastotyön pitäisi olla mukana kaikessa toiminnassa, nosti yksi vastaaja esiin. Oli vastaajissa niitäkin, joiden mielestä ilmastotyö on verorahojen tuhlausta ja turhaa hössötystä. Yksi vastaaja totesi, että ilmastotyössä helposti mennään viherpiiperryksen ja viherpesun puolelle.

Omista ilmastoteoista Pielaveden asukkaat totesivat esimerkiksi lajittelevansa jätteensä, kierrättävänsä materiaaleja, välttävänsä ruokahävikkiä ja jo vähentäneensä turhaa autoilua. Kyselyyn vastanneista osa totesi ostavansa uusia vaatteita harkiten ja käyvänsä ostamassa vaatteita kirpputoreilta. Sähkön käyttöäkin minimoitiin. Yksi vastaaja totesi pitävänsä varsinkin makuuhuoneen lämpötilan alhaalla, että energiaa säästyy. Kauppareissutkin voi tehdä muuten, kuin autolla, todettiin. Osa kertoi asentaneensa kotitaloon aurinkopaneeleita ja maalämmön. Etätöitäkin tehdään ja kuljetaan töihin julkisilla liikennevälineillä.

Pielaveden vastaajien ehdotuksissa toivottiin esimerkiksi lisäämään uusiutuvan energian käyttöä. Biokaasua esimerkiksi haluttiin. Tuulivoiman tuloa osa piti hyvänä ilmastotekona, mutta tuulivoiman rakentamista myös vastustettiin vastauksissa. Kyseltiin myös, missä ovat kunnan aurinkokennot. Kunnan asuntorakennuksia kannattaa ennemmin pitää hyvää huolta ja kunnostaa niitä, kuin purkaa, todettiin. Ilmastotoimille haluttiin lisää näkyvyyttä ja muistutettiin, että ilmastoteot ovat hyväksi myös kunnan imagolle. Niistä autoista, joista syntyy haitallisia päästöjä, pitäisi päästä eroon, totesi yksi vastaaja. Järkevä talousmetsänhoito on tärkeää, kuten että raivataan nuoria metsiä, sillä nuoret metsät sitovat hiiltä paremmin kuin vanha metsä, totesi yksi vastaaja. Moni muukin nosti esiin talousmetsän hoidon. Roskaamista haluttiin myös kuriin. Yhteiskyytejä ja kylätaksia toivottiin, sekä lisää pyöräteitä ja parempia julkisia yhteyksiä Kuopion suuntaan.

Ilmastotyössä edetään saatujen ideoiden ja toiveiden pohjalta kohti ilmastosuunnitelman toimenpiteiden määrittelyä ja vaikuttavuuden arviointia.

Ilmastosuunnitelmaan liittyvissä kysymyksissä ja yhteistyöajatuksissa voit olla yhteydessä ilmastokoordinaattoreihin Anssiin ja Elliin.

Lue lisää: