Siirry sisältöön

Rakentaminen ja rakennusvalvonta

Pielaveden rakennusvalvonta ohjaa ja neuvoo rakentajia, valvoo kaavojen noudattamista ja päättää rakentamisen lupa-​asioista kunnassa. Ota yhteyttä rakennusvalvontaan jo suunnittelun alussa ja tarkasta, mikä on mahdollista ja mitä lupia tarvitset hankkeellesi.

Rakennusvalvonnan tavoitteena on edistää turvallisen, terveellisen ja viihtyisän rakennetun ympäristön muodostumista suunnitelmien tarkastuksen, neuvonnan ja rakennetun ympäristön valvonnan sekä hyvän asiakaspalvelun avulla.

Rakennusvalvonta käsittelee rakentamiseen tarvittavat luvat, huolehtii rakentamisen neuvonnasta sekä valvoo rakennusten ja rakennetun ympäristön kunnossapitoa sekä kaavojen noudattamista.

Rakentamista ohjaavat rakentamislaki, alueidenkäyttölaki, rakentamismääräykset sekä Pielaveden kunnan rakennusjärjestys.

Pielaveden kunnanvaltuusto on hyväksynyt rakennusjärjestyksen vuonna 2001 ja se on tullut voimaan 1.1.2002. Rakennusjärjestyksen määräykset täydentävät kansallista lainsäädäntöä sekä voimassa olevia asemakaavoja. Laki, asetus, oikeusvaikutteinen yleiskaava, asemakaava sekä Suomen rakentamismääräyskokoelma menevät rakennusjärjestyksen edelle.

Tekninen lautakunta (nyk. ympäristön ja asumisen lautakunta) on syyskuussa 2023 päättänyt käynnistää Pielaveden kunnan rakennusjärjestyksen uudistamisen. Uusi rakennusjärjestys laaditaan yhteistyössä Iisalmen kaupungin, Kiuruveden kaupungin, Sonkajärven kunnan ja Vieremän kunnan kanssa. Lue lisää rakennusjärjestyksen uudistamisesta täältä(avautuu uuteen ikkunaan).

Rakentamisen luvanvaraisuus

Sinun tulee aina selvittää rakentamiseen tai maisematyöhön tarvittava lupa ja mitä luvan saaminen edellyttää.

Ota yhteyttä rakennusvalvontaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa jos suunnittelet:

  • uuden rakennuksen rakentamista,
  • vanhan rakennuksen korjaamista, laajentamista tai purkamista,
  • muuta rakennukseen tai rakennelmaan liittyvää toimenpidettä,
  • maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä

Rakennusvalvonta selvittää rakennushankkeiden luvanvaraisuuden ja käsittelee rakentamiseen liittyvät luvat.

Ohjeet lupien hakemiseen sekä ilmoitusten jättämiseen

Voit lähettää lupahakemuksesi tai ilmoituksesi rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa.

  1. Selvitä, mitä lupaa/ilmoitusta toimintasi edellyttää. Kysy tarvittaessa neuvoa kunnan rakennusvalvonnasta.
  2. Luo käyttäjätunnus ja kirjaudu rakennusvalvonnan sähköiseen asiointipalveluun.
  3. Täytä tarvittava lomake/lomakkeet sähköisessä asiointipalvelussa.
  4. Rakennusvalvonta ottaa hakemuksesi käsittelyyn. Voit seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä sekä tarvittaessa viestiä rakennusvalvonnan kanssa hakemukseesi liittyvistä asioista sähköisessä asiointipalvelussa.

Lupahakemuksen liitteenä tulee toimittaa valtakirja hakemuksen allekirjoittamiseen, mikäli hakija ei itse allekirjoita hakemusta. Lisäksi hakemuksessa tulee olla selvitys siitä, että hakija hallitsee tonttia tai muuta rakennuspaikkaa. Selvitys voi olla esimerkiksi todistus viimeksi myönnetystä lainhuudosta tai oikeaksi todistettu jäljennös kauppakirjasta, vuokrasopimuksesta tai muusta vastaavasta asiakirjasta. Hakemuksen liitteeksi on myös laitettava virallinen kartta kahtena kappaleena.

Rakennusvalvonnan luvat ja ilmoitukset

Ota hyvissä ajoin yhteyttä rakennusvalvontaan, saat neuvontaa ja ohjausta tarvittavien lupien hakemisessa.

Asuinrakennusten rakentamiseen sekä tietyt raja-arvot ylittävään muuhun rakentamiseen tarvitaan rakentamislupa tai muu viranomaisen hyväksyntä. Myös esimerkiksi rakennuksen laajennus sekä merkittävät korjaus- ja muutostyöt tai käyttötarkoituksen muutos edellyttävät rakentamislupaa. Asiasta säädetään rakentamislaissa. Kunta voi myös rakennusjärjestyksessään määritellä, milloin rakentamistoimenpiteisiin tarvitaan lupa.

Rakentamislaissa on säädetty rakentamisen luvanvaraisuuden ja luvan myöntämisen edellytysten lisäksi lupahakemusasiakirjoista ja rakennustyön suorittamisesta. Rakennustyölle täytyy nimetä muun muassa ammattitaitoinen pääsuunnittelija sekä päävastuullinen toteuttaja.

Rakentamislupa tarvitaan rakennusten ja rakennuskohteiden rakentamiseen, mutta osa pienemmistä rakentamishankkeista ei edellytä lupamenettelyä.
Asuinrakennus ja lomarakennus (saunamökki) edellyttävät aina rakentamislupaa. Rakentamislupa tarvitaan 30 neliömetrin tai sitä suuremman rakennuksen rakentamiseen ja yli 50 neliömetrin katoksen rakentamiseen.

Uuden rakennuskohteen rakentaminen edellyttää rakentamislupaa, mm., jos kohde on:

  • Asuinrakennus tai loma-asunto
  • Kooltaan vähintään 30 m2 tai 120m3 oleva muu rakennus kuin asuinrakennus
  • Kooltaan vähintään 50 m2 oleva katos
  • Energiakaivo (maalämpökaivo)
  • Erityistä toimintaa varten rakennettu alue, josta aiheutuu vaikutuksia ympäröivien alueiden käytölle, sekä masto ja yleisörakennelma.
    Lisäksi rakentamislupa tarvitaan, jos rakennushankkeella (myös muun kuin rakennuksen rakentaminen) on vähäistä merkittävämpää vaikutusta alueiden käyttöön, kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön tai ympäristönäkökohtiin, tai jos hanke edellyttää viranomaisvalvontaa esimerkiksi teknisten vaatimusten ja yleisen edun vuoksi.

Jätevesien käsittelyjärjestelmän rakentaminen yleensä edellyttää rakentamislupaa, vaikka itse rakennus ei sitä vaatisikaan (esim. rantasaunan jätevesijärjestelmä)

Rakentamislupa tarvitaan myös sellaiseen korjaus- ja muutostyöhön, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen, sekä rakennuksen laajentamiseen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen. Alla joitakin esimerkkejä tällaisista toimenpiteistä:

  • Rakennuksen kerrosalan lisääminen, terveyshaitan poistaminen tai käyttötarkoituksen muutos.
  • Terassin lasittaminen kokonaan umpinaiseksi sekä varustaminen katteella.
  • Korjaus- ja muutostyöt niiden laadun ja arvon mukaan. Esim. saunarakennuksen käyttötarkoituksen muutos lomarakennukseksi edellyttää lupaa.
  • Linjasaneeraus (esim. rakennuksen vesijohtojen uusiminen).
  • Suojeltujen rakennusten osalta korjaamiseen tarvitaan aina lupa.

Rakentamislupaa ei pääsääntöisesti tarvitse rakennukseen, joka ei ole asuin- tai lomarakennus ja on pienempi kuin 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä.

Jatkoajan hakeminen

Rakennustyöt on aloitettava kolmen vuoden kuluessa ja loppuunsaatettava viiden vuoden kuluessa luvan myöntämisestä. Voimassaoloaikaa voidaan hakemuksesta pidentää, jos siihen on erityisiä syitä: aloittamiseen nähden kaksi vuotta ja loppuun saattamiseen nähden viranomaisen harkinnan mukaan enintään kolme vuotta kerrallaan.

Jatkoaikaa voit hakea rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa.

Asemakaava-alueella sijaitsevan rakennuksen tai sen osan purkamiseen tarvitaan pääsääntöisesti purkamislupa. Purkamislupa on haettava myös asemakaava-alueen ulkopuolella oleville kohteille, jos alueella on rakennuskielto tai jos yleiskaavassa niin määrätään.

Vaikka purkuun ei tarvittaisi lupaa, purkamisesta on tehtävä purkamisilmoitus rakennusvalvonnalle 30 päivää ennen työn aloitusta. Rakennusvalvontaviranomainen voi mainitun ajan kuluessa perustellusta syystä vaatia purkamisluvan hakemista.

Jatkoajan hakeminen

Purkamislupa raukeaa, jos rakennustyötä ei ole saatettu loppuun kolmen vuoden kuluessa luvan lainvoimaisuuspäivästä. Luvan voimassaoloaikaa voidaan pidentää enintään kolmella vuodella kerrallaan.

Jatkoaikaa voit hakea erillisellä lomakkeella rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa.

Maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä, puiden kaatamista tai muuta näihin verrattavaa toimenpidettä ei saa suorittaa ilman kunnan myöntämää lupaa. Maisematyölupa tarvitaan asemakaava-alueella sekä yleiskaava-alueella jos kaavassa niin määrätään sekä alueella, jossa on voimassa rakennuskielto.

Maisematyölupa tarvitaan:

  • maisemaa muuttavaan maanrakennustyöhön
  • puiden kaatamiseen asemakaava-alueella
  • muu edellä mainittuihin verrattava toimenpide
  • vähäiset toimenpiteet ilmoituksena

Hae maisematyölupaa rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa.

Hakemusasiakirjat:

  • lupahakemus
  • valtakirja hakemuksen allekirjoittamiseen, mikäli hakija ei itse ole oikeutettu allekirjoittamaan hakemusta
  • selvitys siitä, että hakija hallitsee tonttia tai rakennuspaikkaa. Selvitys voi olla esim. todistus viimeksi myönnetystä lainhuudosta tai oikeaksi
  • todistettu jäljennös kauppakirjasta,
  • vuokrasopimuksesta tai muusta vastaavasta asiakirjasta.
  • virallinen karttaote
  • selvitys naapurien kuulemisesta

Vaikutuksiltaan vähäiseen työhön ei tarvita lupaa.

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, toimintaan vaaditaan samat luvat kuin Suomeenkin sijoittautuneilta elinkeinonharjoittajilta.

Lupaa ei tarvita yleis- tai asemakaavan toteuttamiseksi tarpeellisten taikka myönnetyn rakennus- tai toimenpideluvan mukaisten töiden suorittamiseen eikä vaikutuksiltaan vähäisiin toimenpiteisiin. Asemakaava-alueilla vähäinen puunkaato edellyttää kuitenkin rakennustarkastajan katselmusta.

Lupaa ei myöskään tarvita rakentamishanketta valmisteleviin välttämättömiin toimenpiteisiin, jotka liittyvät lainvoimaisen kaavan toteuttamiseen.

Lupa ei ole myöskään tarpeen, jos toimenpide perustuu liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain mukaiseen hyväksyttyyn tiesuunnitelmaan.

Jatkoajan hakeminen

Maisematyölupa raukeaa, jos rakennustyötä tai rakentamistoimenpidettä ei ole saatettu loppuun kolmen vuoden kuluessa luvan lainvoimaisuuspäivästä. Luvan voimassaoloaikaa voidaan pidentää enintään kolmella vuodella kerrallaan.

Jatkoaikaa voit hakea erillisellä lomakkeella rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa.

Voit hakea lupaa poiketa rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säädöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta, jos sinulla on poikkeamiseen erityinen syy. Rakentaminen vastoin voimassa olevaa asemakaavaa sekä rakentaminen kaavoittamattomilla ranta-alueilla tarvitsee poikkeamisluvan.

Saat poikkeamiskäsittelyyn tarvittavat ohjeet ja lomakkeet rakennusvalvontatoimistosta.

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, toimintaan vaaditaan samat luvat kuin Suomeenkin sijoittautuneilta elinkeinonharjoittajilta.

Poikkeamislupaa tulee hakea ja poikkeamiseen tulee aina olla perusteltu syy.

Ennen poikkeamista koskevan asian ratkaisemista kunta varaa tilaisuuden kirjallisen muistutuksen tekemiseen naapureille ja muille, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa. Kunta tiedottaa poikkeamisesta koskevasta hakemuksesta edellä mainituille tahoille. Kunta voi periä tiedottamisesta aiheutuneet kustannukset hakijalta. Ennen poikkeamista koskevan asian ratkaisemista kunta pyytää tarvittaessa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen, muun valtion viranomaisen tai maakunnan liiton lausunnon, jos poikkeaminen koskee merkittävästi niiden toimialaa.

Poikkeamislupaa ei myönnetä, jos

  • se aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteutumiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle
  • vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista
  • vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista
  • johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai
  • muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sinun on saatava rakennusvalvonnan tekemä poikkeamispäätös ennen kuin rakentamislupa voidaan käsitellä.

Ohje poikkeamisluvan hakemiseen

Täytä poikkeamislupahakemus.

  1. Täytä yllä oleva poikkeamislupahakemus. Tulosta täytetty lomake ja allekirjoita se.
  2. Skannaa allekirjoitettu lomake tietokoneellesi.
  3. Mene Suomi-fi- viestipalveluun ja tunnistaudu.
  4. Valitse ’Kirjoita viesti’.
  5. Valitse vastaanottajaksi ’Pielaveden kunta’.
  6. Valitse vastaanottajan palveluksi ’Tekninen toimi’.
  7. Kirjoita viestin aihe, viestin sisältö ja liitä haluamasi (skannaamasi) tiedostot ja lähetä viesti.
  8. Rakennusvalvonta on sinuun yhteydessä viestin lähettämisen jälkeen.

Muut lomakkeet

Aloituskokous:

  • Pidetään ennen rakennustyön aloittamista. Käydään läpi kohteen suunnittelijat, toteutusorganisaatio, käytettävä laadunvarmistusmenettely ja rakennusluvan ehdot.
    Läsnäolijat: rakentaja, pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja, rakennustarkastaja.

Rakennuspaikan ja korkeusaseman merkitseminen:

  • Tehtävä ennen rakentamisen aloittamista.
  • Tehdään sen jälkeen kun rakennuslupa on lainvoimainen ja /tai myönnetty.

Rakennekatselmus:

  • Pyydetään kun rakennuksen runko ja siihen liittyvät kantavat rakenteet on tehty ja ovat vielä näkyvissä.
  • Katselmus voidaan suorittaa myös osissa.

Käyttöönottokatselmus:

  • Pyydetään jos rakennus tai sen osa halutaan ottaa käyttöön ennen varsinaista loppukatselmusta.
  • Rakennuksen käyttöönoton hyväksymisen edellytyksenä on, että rakennuksen ympäristöineen tulee täyttää terveellisyyden, lujuuden ja paloturvallisuuden vaatimukset.
  • Tämä koskee myös uutta käyttöönotettavaa rakennusta.

Loppukatselmus:

  • Suoritetaan kun rakennus on valmis, kuitenkin viimeistään ennen luvan voimassaoloajan päättymistä.
  • Loppukatselmuksen edellytyksenä on hyväksyntä lupapäätöksessä määrätyistä katselmuksista.

Rakennusvalvonnan maksut

Pielaveden ympäristön ja asumisen lautakunta on hyväksynyt rakennusvalvonnan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavat maksut 26.3.2024/40 § (rakennusvalvontataksa). Maksuperusteet ovat tulleet voimaan 1.5.2024.

Luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä kunnalle maksun, jonka perusteet määrätään rakennusvalvontataksassa maankäyttö- ja rakennuslain 145 §:n ja muiden säännösten nojalla.

Rakennusvalvontamaksu määräytyy lupahakemuksen saapumispäivänä kunnassa voimassa olevien maksuperusteiden mukaan.

Ota yhteyttä

Rakennusvalvontaan liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä kunnan rakennustarkastajaan ja rakennusvalvonnan hallinnon assistenttiin. Kun tarvitset asioida paikan päällä, suosittelemme varaamaan ajan etukäteen.

Tissari Jouni

rakennustarkastaja

rakennusvalvonta, yksityistiet

040 595 7767

jouni.tissari@pielavesi.fi

Rantala Hilkka

hallinnon assistentti

rakennusvalvonta, laskutus

040 489 4194

hilkka.rantala@pielavesi.fi

Ympäristön ja asumisen palvelualueen toimipiste

Tila- ja vuokrauspalvelut, kunnallistekniikka, vesi- ja viemärilaitos, kaavoitus, rakennusvalvonta

Työmme on välillä liikkuvaa, suosittelemme varaamaan ajan toimistolla asiointia varten.

ymparisto@pielavesi.fi

Puustellintie 10