Siirry sisältöön

Jätevesiviemäreiden kuntotutkimus toteutetaan Säviällä 6.-7.9.2023

Tiedote
4.9.2023

Säviän jätevesiviemäreiden kuntotutkimus

Säviän jätevesiviemäreiden kuntotutkimus on suunniteltu toteutettavaksi keskiviikkona 6.9. ja torstaina 7.9.2023. Molempina päivinä kuntotutkimusta voidaan tehdä kello 8-18 välisenä aikana. On myös mahdollista, että tutkimus saadaan suoritettua kokonaisuudessaan jo ensimmäisen päivän aikana.

Pielaveden kunnan vesihuoltolaitoksella on Säviän alueella noin 50 asiakaskiinteistöä. Tutkimus ei velvoita kiinteistönomistajaa olemaan kotona, koska vain pihalla oleva sadevesikaivo avataan ja kuvataan, eikä tutkimuksen tekijöiden näin ollen tarvitse päästä sisätiloihin. Kiinteistönomistajia pyydetään kuitenkin huomioimaan, että pihalla olevien kaivojen kannet ovat selkeästi näkyvissä eikä niitä ole esimerkiksi peitetty ylimääräisillä tavaroilla. Tutkimus ei maksa kiinteistönomistajille mitään.

Tutkimuksella saadaan tehostettua tulevien vuosien saneeraustarpeita

Jätevesiviemäreiden kuntotutkimuksessa selvitetään viemäreiden kuntoa sekä viemäriin johtuvien vuoto- ja hulevesien alkuperää. Tutkimuksen avulla voidaan selvittää mahdollisia vuotokohtia ja sitä kautta tehostaa verkoston tulevien vuosien saneeraustarpeita. Tutkimus tehdään savukoemenetelmällä, jossa viemäriverkostoon puhalletaan merkkisavua.

Tutkimuksessa käytettävä savu on vaaratonta. Savu haihtuu tuulettamalla muutamassa minuutissa eikä se värjää pintoja. Tutkimuksen aikana savua voi näkyvästi purkautua esimerkiksi rakennusten katoilta viemärin tuuletusputkista, mutta se on normaalia ja vaaratonta.

Savun ei ole tarkoitus päästä asuntoihin sisälle. Varmuuden vuoksi kaikkiin lattiakaivoihin on hyvä juoksuttaa vettä ennen tutkimuksen alkua. Lattiakaivojen tiiveys olisi hyvä tarkastaa muutenkin säännöllisesti, jotta viemärikaasuja ei pääse huoneilmaan.

Merkittävä osa Suomen jätevedenpuhdistamoille tulevista ylimääräisistä vesistä on peräisin virheellisesti johdetuista hulevesistä sekä huonokuntoisista ja ikääntyneistä viemäriverkostoista. Vuotavista jätevesiviemäreistä voi myös suoraan päästä jätevesiä vesistöihin ja pohjavesiin. Ylimääräiset vuoto- ja hulevedet kuormittavat viemäriverkostoja ja jätevedenpuhdistamoita sekä aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia jäteveden pumppaukseen käsittelyyn. Erityisesti kevään lumien sulamisaikaan suuret hulevesimäärät voivat aiheuttaa puhdistamoilla ohijuoksutusta, jolloin kaikkia jätevesiä ei pystytä hetkellisesti käsittelemään.

Lue lisää: