Siirry sisältöön

Vireillä olevat kaavat ja nähtävillä olevat aineistot

Kaavoitus on monivaiheinen prosessi, joka alkaa kaavan vireille tulosta ja päättyy kaavan hyväksymiseen. Maankäyttöä suunnitellaan niin, että kiinnostuneilla on mahdollisuus saada tietoa ja osallistua suunnitteluun. Suunnittelun eri vaiheissa voit arvioida hanketta ja tuoda mielipiteesi esiin.

  1. Aloitusvaihe
    • Kaavoitus käynnistyy, kun maanomistaja hakee alueelle kaavaa tai kaavan muutosta, tai kun kunta käynnistää kaavoituksen maallaan. Kaavan vireilletulo tarkoittaa, että kaavaa aletaan valmistella.
  2. Valmisteluvaihe
    • Valmisteluvaiheessa kaavan laatijat arvioivat kaavan vaikutuksia ja laativat osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS), jossa kerrotaan
      • mihin kaavoitetaan
      • mitkä ovat kaavoituksen lähtökohdat ja tavoitteet
      • mitä ja miten suunnitellaan
      • miten kaavan vaikutuksia arvioidaan
      • miten kaavan vuorovaikutus järjestetään
      • miten kaavan valmistelu ja päätöksenteko etenevät
      • ketkä asiantuntijat valmistelevat kaavaa
    • Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan liittyy valmisteluaineisto. Se voi sisältää esimerkiksi kuvia, jotka havainnollistavat erilaisia vaihtoehtoja alueen maankäytölle.
    • Valmisteluvaihe on hyvä aika vaikuttaa kaavaan. Suunnitelmat ovat alustavia ja uusille näkökulmille ja ratkaisuehdotuksille on tilaa. Osalliset voivat jättää mielipiteen valmisteluaineistosta sen nähtävilläoloaikana. Myös myönteinen palaute valmisteluaineistosta on olennaista tietoa, joka vaikuttaa suunnitteluun ja päätöksentekoon. Se lisää kaavan laatijoiden ymmärrystä asukkaiden näkemyksistä laajemminkin.
    • Kaavan laatijat käsittelevät kirjallisesti tai suullisesti esitetyt mielipiteet valmistellessaan kaavaehdotusta.
  3. Ehdotusvaihe
    • Kaavan laatijat laativat kaavaehdotuksen, jossa he ottavat huomioon lähtötiedot, tavoitteet ja valmisteluvaiheessa saadun palautteen.
    • Kaavaehdotuksessa kuvataan
      • mihin tarkoituksiin suunnittelualueen eri osia voidaan käyttää
      • mihin, miten paljon ja millä tavalla alueelle voidaan rakentaa
    • Kaavaehdotus muodostuu
      • kaavakartasta, johon on merkitty alueen eri osien käyttötarkoitukset
      • kaavamerkintöjen selitteestä ja kaavamääräyksistä
      • kaavaselostuksesta, jossa kaavaa ja kaavoitusprosessia kuvaillaan sanallisesti
  4. Hyväksymisvaihe ja voimaantulo
    • Kaavan laatijat käsittelevät mahdolliset muistutukset ja lausunnot ja viimeistelevät kaavaehdotuksen. Ympäristön ja asumisen lautakunta käsittelee muistutuksia ja lausuntoja koskevan vastineen, minkä jälkeen se lähetetään muistutuksen jättäneille henkilöille.
    • Kaavan hyväksymisestä päättävät luottamushenkilöt.

Vireillä olevat rantaosayleiskaavat

Rantaosayleiskaava tarkentaa yleiskaavassa annettuja määräyksiä.

Nähtävillä olevat aineistot, joista on mahdollista esittää mielipiteitä ja lausuntoja

Pielavesijärven rantaosayleiskaavan muutosta koskeva osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) sekä valmisteluvaiheen kaava-aineisto (kaavaluonnos) ovat nähtävillä 5.2.2025-7.3.2025.

Mahdolliset mielipiteet nähtävillä olevasta aineistosta tulee toimittaa Pielaveden kunnan ympäristön ja asumisen lautakunnalle joko sähköpostitse osoitteeseen ymparisto@pielavesi.fi tai kirjeitse osoitteeseen Puusellintie 10, 72400 Pielavesi, ennen nähtävillä oloajan päättymistä.

Pielavesijärven rantaosayleiskaavan muutos Salonsaaren alueella on tullut vireille teknisen lautakunnan (nyk. ympäristön ja asumisen lautakunta) 28.3.2023 tekemällä päätöksellä käynnistää Pielavesijärven rantaosayleiskaavan muutos. Kaavamuutoksen tarkoituksena on muuttaa yhdellä kiinteistöllä kuuden olemassa olevan rakennuspaikan sijaintia ilmansuunnan kannalta otollisemmalle sijainnille sekä suuremman järvenselän puolelle.

Kaavoitusprosessin tilanne

Kaavoitusprosessi on edennyt hyväksymisvaiheeseen.

Pielavesijärven rantaosayleiskaavan muutosta koskeva osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) sekä kaavaluonnos ovat olleet nähtävillä 1.3.-31.3.2024, jolloin niistä on voinut antaa mielipiteitä ja lausuntoja.

Alla olevissa liitetiedostoissa on 1.3.-31.3.2024 nähtävillä pidetty aineisto:

Pielavesijärven rantaosayleiskaavan muutosta koskeva ehdotusvaiheen kaava-aineisto (kaavaehdotus) on ollut nähtävillä 20.5.-23.6.2024, jolloin siitä on voinut antaa muistutuksia ja lausuntoja.

Alla olevissa liitetiedostoissa on 20.5.-23.6.2024 nähtävillä pidetty aineisto:

Nilakan ja kunnan eteläosien järvien rantaosayleiskaavan muutos Keskimmäisen alueella on tullut vireille ympäristön ja asumisen lautakunnan 20.8.2024 tekemällä päätöksellä käynnistää Nilakan ja kunnan eteläosien järvien rantaosayleiskaavan muutos. Kaavamuutoksen tarkoituksena on muuttaa yhdellä kiinteistöllä yhden rakennuspaikan sijainti Alimmaisen rannalta Keskimmäisen rannalle. Rakennuspaikan muutoksella vähennetään rakennustöissä tarvittavia täyttömaita sekä estetään peltokuvion rikkoutuminen.

Kaavoitusprosessi on edennyt valmisteluvaiheeseen.

Nilakan ja kunnan eteläosien järvien rantaosayleiskaavan muutosta koskeva osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) sekä kaavaluonnos ovat olleet nähtävillä 18.12.2024-31.1.2025, jolloin niistä on voinut antaa mielipiteitä ja lausuntoja.

Alla olevissa liitetiedostoissa on 18.12.2024-31.1.2025 nähtävillä pidetty aineisto:

Pielavesijärven rantaosayleiskaavan muutos Säviänniemen ja Reinikanlahden alueilla on tullut vireille ympäristön ja asumisen lautakunnan 28.1.2025 tekemällä päätöksellä käynnistää Pielavesijärven rantaosayleiskaavan muutos. Kaavamuutoksen tarkoituksena on siirtää yhtä lomarakennuspaikkaa maanomistajan toiveesta Rei-nikanlahdelta Säviänniemeen Sarvikkaanlahdelle. Samalla korjataan merkinnät tilojen 595-422-2-69 ja 595-422-2-2 osalta; kummallakin on yksi oleva RA-paikka.

Kaavoitusprosessi on aloitusvaiheessa.

Vireillä olevat tuulivoimaosayleiskaavat

Pielaveden kunnassa on tällä hetkellä vireillä seuraavat tuulivoimaosayleiskaavat:

  1. Muntterinkankaan tuulivoimaosayleiskaava
  2. Löytänän tuulivoimaosayleiskaava
  3. Vornankorven tuulivoimaosayleiskaava
  4. Tervasuon tuulivoimaosayleiskaava
  5. Pillisuon aurinko- ja tuulivoimaosayleiskaava

Tietoja vireillä olevista kaavoista selaamalla tätä sivua alaspäin tai ottamalla yhteyttä Ympäristön ja asumisen palvelualueen toimipisteeseen.

Nähtävillä olevat aineistot, joista on mahdollista esittää mielipiteitä ja lausuntoja

Tuulivoimaosayleiskaavoja koskevia aineistoja ei ole tällä hetkellä nähtävillä. Aineistojen nähtäville asettamisesta ilmoitetaan kuulutuksella, joka julkaistaan kunnan verkkosivuilla sekä paikallislehdessä.

Kunnan tuulivoimahankkeiden kaavoitus ja ympäristövaikutusten arviointimenettelyt tehdään erillismenettelyinä

Pielaveden kunnan alueella sijaitsevien tuulivoimahankkeiden kaavoitus ja ympäristövaikutusten arviointimenettelyt (YVA-menettelyt) tehdään erillismenettelyinä. Pielaveden kunta tekee kaavoitustyötä yhdessä hankevastaavien kanssa. YVA- menettelystä puolestaan vastaa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus eli ELY-keskus. YVA-menettelyn avulla pyritään vähentämään tai kokonaan estämään hankkeen haitallisia ympäristövaikutuksia.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen vireillä olevat YVA- hankkeet löytyvät täältä.(siirryt toiseen palveluun)
Lisätietoa YVA- menettelystä saat muun muassa täältä.(siirryt toiseen palveluun)

Kaavoituksen tarkoituksena on laatia kunnan Muntterinkankaan alueelle tuulivoimaosayleiskaava, jossa määritellään tarkemmin muun muassa voimaloiden sijoituspaikat, voimaloiden lukumäärä, sähköverkkoon liittyminen sekä suunnittelualueen lopullinen koko. Kaavoituksen yhteydessä määritellään lisäksi voimaloiden enimmäiskorkeudet.

Kaavoitusprosessi on edennyt hyväksymisvaiheeseen.

Muntterinkankaan tuulivoimaosayleiskaava on tullut vireille teknisen lautakunnan (nyk. ympäristön ja asumisen lautakunta) 21.12.2021 tekemällä päätöksellä hyväksyä Ilmatar Energy Oy:n kaavoitusaloite ja käynnistää oikeusvaikutteinen tuulivoimaosayleiskaavan laatiminen. Kaavoitustyötä tehdään yhdessä kunnan ja muiden sidosryhmien kanssa.

Muntterinkankaan tuulivoimaosayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on laadittu 4.5.2022 ja se on ollut nähtävillä 18.5. – 17.6.2022, jolloin siitä on voinut antaa mielipiteitä ja lausuntoja.

Valmisteluvaiheen kaava-aineisto on ollut nähtävillä 5.10-19.11.2023, jolloin siitä on voinut antaa mielipiteitä ja lausuntoja. Muntterinkankaan tuulivoimaosayleiskaavaluonnoksessa on esitetty, että kaavassa mahdollistetaan tuulivoimalan enimmäiskorkeudeksi 350 metriä ja Pielaveden kunnan alueelle sijoitettaisiin enimmillään 17 tuulivoimalaa.

Alla olevissa liitetiedostoissa on 5.10.-19.11.2023 nähtävillä pidetty aineisto:

Pielaveden Muntterinkankaan tuulivoimaosayleiskaavan ehdotusvaiheen kaava-aineisto (kaavaehdotus) on ollut nähtävillä 20.5.-1.7.2024, jolloin siitä on voinut antaa muistutuksia ja lausuntoja. Ehdotusvaiheessa on esitetty, että tuulivoimalan enimmäiskorkeudeksi mahdollistetaan 350 metriä ja alueelle sijoitettaisiin enimmillään 20 tuulivoimalaa, joista 17 sijoittuisi Pielaveden kunnan puolelle ja 3 Keiteleen kunnan puolelle.

Alla olevissa liitetiedostoissa on 20.5.-1.7.2024 nähtävillä pidetty aineisto:

Lisätietoja tuulivoimahankkeesta saat Ilmatar Energy Oy:n verkkosivuilta.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Kaavoituksen tarkoituksena on laatia kunnan alueelle tuulivoimaosayleiskaava, jossa määritellään tarkemmin muun muassa voimaloiden sijoituspaikat, voimaloiden lukumäärä, sähköverkkoon liittyminen sekä suunnittelualueen lopullinen koko. Kaavoituksen yhteydessä määritellään lisäksi voimaloiden enimmäiskorkeudet.

Kaavoitusprosessi on edennyt hyväksymisvaiheeseen.

Löytänän tuulivoimaosayleiskaava on tullut vireille teknisen lautakunnan (nyk. ympäristön ja asumisen lautakunta) 13.12.2022 tekemällä päätöksellä hyväksyä ABO Wind Oy:n kaavoitusaloite Katajamäen tuulivoimaosayleiskaavasta ja käynnistää oikeusvaikutteinen tuulivoimaosayleiskaavan laatiminen.

Tuulivoimahanke käynnistyi ensin nimellä Katajamäen tuulivoimahanke mutta saadun palautteen perusteella ABO Wind Oy järjesti kyselyn, jonka kautta haettiin ehdotuksia hankkeen uudeksi nimeksi. Hankkeen uudeksi nimeksi valikoitui Löytänän tuulivoimahanke. 

Löytänän tuulivoimaosayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on laadittu 2.5.2023 ja se on ollut nähtävillä 17.5. – 16.6.2023, jolloin siitä on voinut antaa mielipiteitä ja lausuntoja.

Valmisteluvaiheen kaava-aineisto on ollut nähtävillä 22.4.-5.6.2024, jolloin siitä on voinut antaa mielipiteitä ja lausuntoja. Löytänän tuulivoimaosayleiskaavaluonnoksessa on esitetty, että kaavassa mahdollistetaan tuulivoimalan enimmäiskorkeudeksi 320 metriä ja alueelle sijoitettaisiin enimmillään 13 tuulivoimalaa.

Alla olevissa liitetiedostoissa on 22.4.-5.6.2024 nähtävillä pidetty aineisto:

Pielaveden Löytänän tuulivoimaosayleiskaavan ehdotusvaiheen kaava-aineisto (kaavaehdotus) on ollut nähtävillä 6.11.-9.12.2024, jolloin siitä on voinut antaa muistutuksia ja lausuntoja. Ehdotusvaiheessa on esitetty, että tuulivoimalan enimmäiskorkeudeksi mahdollistetaan 320 metriä ja alueelle sijoitettaisiin enimmillään 13 tuulivoimalaa..

Alla olevissa liitetiedostoissa on 6.11.-9.12.2024 nähtävillä pidetty aineisto:

Lisätietoja tuulivoimahankkeesta saat ABO Energy Oy:n verkkosivuilta.(siirryt toiseen palveluun)

Vornankorven tuulivoimaosayleiskaava on tullut vireille teknisen lautakunnan (nyk. ympäristön ja asumisen lautakunta) 21.2.2023 tekemällä päätöksellä hyväksyä Ilmatar Pielavesi Vornankorpi Oy:n kaavoitusaloite ja käynnistää oikeusvaikutteinen tuulivoimaosayleiskaavan laatiminen.

Kaavoitusprosessi on aloitusvaiheessa.

Kaavoituksen tarkoituksena on laatia kunnan Vornankorven alueelle tuulivoimaosayleiskaava, jossa määritellään tarkemmin muun muassa voimaloiden sijoituspaikat, voimaloiden lukumäärä, sähköverkkoon liittyminen sekä suunnittelualueen lopullinen koko. Kaavoituksen yhteydessä määritellään lisäksi voimaloiden enimmäiskorkeudet. Alustavasti on esitetty, että kaavassa mahdollistetaan tuulivoimalan enimmäiskorkeudeksi 350 metriä ja Pielaveden kunnan alueelle sijoitettaisiin enimmillään 13 tuulivoimalaa. Kaavoitustyötä tehdään yhdessä kunnan ja muiden sidosryhmien kanssa.

Vornankorven tuulivoimaosayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on laadittu 14.6.2023 ja se on ollut nähtävillä 7.8.-6.9.2023, jolloin siitä on voinut antaa mielipiteitä ja lausuntoja.

Lisätietoja tuulivoimahankkeesta saat Ilmatar Energy Oy:n verkkosivuilta(siirryt toiseen palveluun)

Kaavoituksen tarkoituksena on laatia kunnan Tervasuon alueelle tuulivoimaosayleiskaava, jossa määritellään tarkemmin muun muassa voimaloiden sijoituspaikat, voimaloiden lukumäärä, sähköverkkoon liittyminen sekä suunnittelualueen lopullinen koko. Kaavoituksen yhteydessä määritellään lisäksi voimaloiden enimmäiskorkeudet. Alustavasti on esitetty, että kaavassa mahdollistetaan tuulivoimalan enimmäiskorkeudeksi 250 metriä ja Pielaveden kunnan alueelle sijoitettaisiin enimmillään 6 tuulivoimalaa. Kaavoitustyötä tehdään yhdessä kunnan ja muiden sidosryhmien kanssa.

Kaavoitusprosessi on aloitusvaiheessa.

Tervasuon tuulivoimaosayleiskaava on tullut vireille ympäristön ja asumisen lautakunnan 16.4.2024 tekemällä päätöksellä hyväksyä Tuulikolmio Oy:n kaavoitusaloite ja käynnistää oikeusvaikutteinen tuulivoimaosayleiskaavan laatiminen.

Lisätietoja hankkeesta saat Tuulikolmio Oy:n(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) verkkosivuilta.

Kaavoituksen tarkoituksena on laatia kunnan Pillisuon alueelle tuulivoimaosayleiskaava, jossa määritellään tarkemmin muun muassa voimaloiden sijoituspaikat, voimaloiden lukumäärä, sähköverkkoon liittyminen sekä suunnittelualueen lopullinen koko. Kaavoituksen yhteydessä määritellään lisäksi voimaloiden enimmäiskorkeudet. Alustavasti on esitetty, että kaavassa mahdollistetaan tuulivoimalan enimmäiskorkeudeksi 300 metriä ja Pielaveden kunnan alueelle sijoitettaisiin enimmillään 6 tuulivoimalaa. Lisäksi alueelle varataan noin 200 hehtaarin alue mahdolliselle noin 160 MW aurinkopaneelialueelle. Kaavoitustyötä tehdään yhdessä kunnan ja muiden sidosryhmien kanssa.

Kaavoitusprosessi on aloitusvaiheessa.

Pillisuon aurinko- ja tuulivoimapuiston hanke on tullut vireille ympäristön ja asumisen lautakunnan 20.8.2024 tekemällä päätöksellä hyväksyä WestWind Oy:n kaavoitusaloite ja käynnistää oikeusvaikutteinen tuulivoimaosayleiskaavan laatiminen.

Lisätietoja hankkeesta saat WestWind Oy:n(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) verkkosivuilta

Vireillä olevat asema- ja ranta-asemakaavat

Asemakaava on yksityiskohtaisin kaavataso. Asemakaava tarkentaa yleiskaavaa. Asemakaavassa määritellään alueen tuleva käyttö ja kaavassa osoitetaan esimerkiksi rakennusten sijainti, koko ja käyttötarkoitus.

Nähtävillä olevat aineistot, joista on mahdollista esittää mielipiteitä ja lausuntoja

Kirkonkylän asemakaavan muutos korttelissa 32

Kirkonkylän asemakaavan muutosta korttelissa 32 koskevia aineistoja ei ole tällä hetkellä nähtävillä. Aineistojen nähtäville asettamisesta ilmoitetaan kuulutuksella, joka julkaistaan kunnan verkkosivuilla sekä paikallislehdessä.

Kirkonkylän asemakaavan muutos korttelissa 32 on tullut vireille ympäristön ja asumisen lautakunnan 16.1.2024 tekemällä päätöksellä.

Pielaveden kunta on suunnitellut nykyisen lukiorakennuksen osittaista saneerausta
sekä uuden koulun, kirjaston ja liikuntahallin rakentamista. Samassa yhteydessä on tarkoitus purkaa osa lukiosta uudisrakennuksen tieltä. Asemakaavan muutoksella mahdollistetaan hankkeen toteutuminen osoittamalla lisää rakennusoikeutta alueelle sekä tutkitaan lukion suojelumerkintää.

Kirkonkylän asemakaavan muutosta korttelissa 32 koskeva osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on laadittu 3.1.2024 ja se on ollut nähtävillä 24.1.-25.2.2024, jolloin siitä on voinut antaa mielipiteitä ja lausuntoja.

Valmisteluvaiheen kaava-aineisto on ollut nähtävillä samaan aikaan osallistumis- ja arviointisuunnitelman kanssa ajalla 24.1.-25.2.2024, jolloin myös siitä on voinut antaa mielipiteitä ja lausuntoja. Asemakaavaluonnoksessa on esitetty, että asemakaavan muutoksella korttelin 32 rakennuspaikka 6 on muutettu yleisten rakennusten korttelialueeksi (Y) ja rakennusoikeuden tehokkuuslukua on nostettu 0,40:sta 0,60:aan. Lukion säilyvä osa on osoitettu suojeltavaksi.

Ehdotusvaiheen kaava-aineisto on ollut nähtävillä ajalla 28.3.-12.5.2024, jolloin siitä on voinut antaa muistutuksia ja lausuntoja. Kaava-aineistojen liitteenä on ollut korttelia koskeva uusi asemapiirustus, jossa on esitetty, että vanha puukoulu voidaan tarvittaessa purkaa, jolloin aluetta voitaisiin hyödyntää pysäköintialueeksi, millä voi olla vaikutuksia lopulliseen kaavaratkaisuun.

Kaavoitusprosessi on edennyt hyväksymisvaiheeseen.

Kirkonkylän asemakaavan ajantasaisuus

Kirkonkylän taajama-alueen vanhimmat asemakaavat ovat tulleet voimaan 1950- luvun lopussa, jonka jälkeen asemakaavaan on tehty lukuisia lisäyksiä ja muutoksia. Asemakaavan ajantasaisuutta on arvioitu ja koko kirkonkylän asemakaavan uudistaminen on tarkoitus käynnistää vuonna 2025. Kirkonkylän asemakaavan ajantasaistaminen tullaan tekemään kahdessa eri vaiheessa.

Myös yksityishenkilö, yhteisö tai yritys voi tehdä kaavoitusaloitteen, mikäli hän haluaisi muuttaa voimassa olevaa asemakaavaa.

Ota yhteyttä

Määttä Mirja

hallinnon asiantuntija

hankinnat, kaavoitus, maankäyttö

ympäristön ja asumisen lautakunta, rakennusvalvontajaosto

040 489 4200

mirja.maatta@pielavesi.fi

Vainikainen Juha

ympäristön ja asumisen johtaja

040 489 4834

juha.vainikainen@pielavesi.fi